Coroniaans Negerengels


Coroniaans Negerengels 1.0

in het district Coronie gesproken variëteit van de creoolse taal Sranantongo

Algemene voorbeelden


Ik ben geboren in een respectabel huisje, in Coronie, het meest achtergestelde, het meest geïsoleerde district van Suriname. Ik woonde op Burnside. 'Bongse' zeggen de Coronianen. In Paramaribo lacht men om het Coroniaanse Negerengels, men vindt de Coronianen achterlijk, zo'n beetje zoals de Nederlanders de Vlamingen niet helemaal serieus nemen. De Coronianen verbasterden het Engels tot een eigen taaltje. Menige Coroniaan beweert een Schotse voorouder te hebben. Dat zal ook wel zo zijn.

https://books.google.nl/books?id=0WJyAAAAQBAJ&pg=PT21&lpg=PT21&dq=%22Coronianen%22&source=bl&ots=Zr3aB99hqk&sig=aBcWecIJ4oRJcGMpJjJzm27eMXY&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwihtKjnyuvNAhUJahoKHQIyD3U4HhDoAQgvMAM#v=onepage&q=%22Coronianen%22&f=false,

Grootgebracht met een taal die door het langdurige isolement van het district Coronie nog weinig invloed van andere talen had ondergaan, zal Slory altijd in een zo zuiver mogelijk Sranantongo blijven schrijven. Dát is de grootste invloed van Coronie op zijn taal geweest, al ziet men in bijvoorbeeld de wisseling van l en r en in de woordenschat ook typisch Coroniaans Sranan - brubru voor: brak water, kortrin voor: snaar - een verschijnsel waarop de taalkundigen hun tanden nog eens ooit kunnen stukbijten.

http://www.dbnl.org/tekst/slor001ikza01_01/slor001ikza01_01.pdf,